Latest News & Activities

ANNONS Back to the Main Page

Vikten av slump


I schackvärlden kommer du väldigt sällan hitta en professionell spelare som hävdar att hans vinster eller förluster berott på tur. Utöver dålig sportsmannaanda så visar de även dennes okunnighet då slump i grund inte har någon inverkan på schack. I alla fall inte utöver vem som spelar vilken färg.
Så är det i alla fall i praktiken, så hur kommer det sig att det finns en hel industri med tillhörande oddsbonusar runt vadslagning även för utfallen i schackpartier? Här är det den mänskliga faktorn som är boven i dramat, för även om schack skulle kunnas spelas efter en formel så kan man aldrig räkna med hur en enskild individ tänker och agerar under press. Särskilt i turneringsmiljö är det många stressfaktorer vilket kan göra att även den smartaste spelaren distraheras. Detta beror nog på att slutresultatet aldrig bör vara skrivet i sten, och finns det ett uns av chans så är det folk som är villiga att spela på det.
Det är alltså svårt att helt radera slumpen från spel, men dess inverkan är extremt annorlunda beroende på vilket spel man talar om. I korta drag kan man dela in dem i tre olika kategorier beroende på hur speldesignen är i förhållande till slumpartade element.

Helt utan

Spel som schack är i teorin helt fria från slump. Man kan exempelvis kondensera schack till ren matte och skulle datorer spela mot varandra skulle resultaten bli väldigt homogena. Det finns väldigt mycket solid fakta om schack; ett parti kan vara i maximalt 5 949 flyttningar och efter första rundan kan schackbrädet se ut på ett av 400 sätt. Slumpen kommer istället, som vi nämnde ovan, genom de människor som spelar. Det gäller oftast att lista ut hur ens motståndare föredrar att spela och anpassa sig efter detta snarare än att några metaforiska tärningar rullas. Det är på grund av detta som exempelvis schack ses som ett hundra procent färdighetsbaserat spel - det är du som vinner, inte din tur.

Läsbar slump

I vissa spel är slumpen en extremt påtaglig faktor, men spelare har möjlighet att räkna ut denna och spela därefter. Ett av de mest samtida exemplen är Blackjack där oddsräkning har populariserats i film och TV-serier. Detta görs oftast genom korträkning.
Genom att lägga alla spelade kort på minnet kan man räkna ut hur stor chans det är för nya kortkombinationer att dyka upp. Det finns flera metoder för detta, men samtliga ogillas av casinon. Det är tekniskt sett inte fusk så länge man inte har en dedikerad maskin med sig för ändamålet, men om du börjar vinna suspekt mycket blir du troligtvis ombedd att lämna bordet.
Detta till trots så är det en mycket relevant faktor i spelet och vissa hävdar till och med att det är en av aspekterna som definierar det.

Enbart slump

Slutligen finns det de spel som är helt baserade på slump. Man kan inte tala om dessa utan att nämna medias favoritspel, poker. Detta klassiska kortspel har kanske inte lika många år på nacken som schack, men det är likaledes extremt populärt. Detta till trots att det är extremt turbaserat. Du har ingen makt över vilka kort du får och du får därför spela på människorna istället. Vad vi menar med detta är att poker mer avgörs på din förmåga att bluffa och läsa dina medspelare snarare än din tur, vilket varje guide du hittar kommer påpeka.
Man kan här se vissa likheter med den slumplösa kategorin; i båda fallen spelar man mer på den mänskliga faktorn än spelet. Skillnaden är varför man gör det - i första fall för att man har full kontroll över spelet och i det andra fallet för att man inte har någon alls. Totalt olika orsaker, men slutresultatet är detsamma.

Back to the Main Page